Door: Dave Schram (Filmproducent)
Datum: 2006-06-13

De opnames zijn begonnen.

De opnames van AFBLIJVEN (het bekende boek van Carry Slee) zijn afgelopen week begonnen en ik zal proberen elke week proberen een verslag te geven van de ontwikkelingen op de set en daar omheen. Elke dag gebeuren er wel grappige, spannende, moeilijke en opwindende dingen bij het maken van een film. Ik heet Dave en als filmproducent erg direct betrokken bij de totstandkoming van de film.

Na een lange en erg spannende castingperiode waar ik ontzettend veel goeie kinderen heb gezien (ongeveer 800), hebben we uiteindelijk gekozen van SEM VEEGER en MATTHIJS VAN DE SANDE BAKHUIZEN als hoofdrolspelers. De 1e draaidag was op 2 juni. In het cafe waar Melissa en Jordi (Sem en Matthijs) altijd met hun vrienden afspreken is het erg warm. Niet zo warm als nu, maar het was de aanloop van de hittegolf. De spanning was te voelen want de 1e draaidag, dat is altijd moeilijk. Jim Bakkum (speelt Toine in de film) speelt ook een belangrijke rol als vriend van Melissa en Jordi. Evenals Fleur, Kevin en Debby.

Buiten staan de camera en lichtbussen. En voor het eerst een grote brandweerauto. Niet om te blussen, maar op een filmset heb je erg veel vrachtwagens en auto’s, dat er speciaal iemand is om op de locatie alles te regelen. Dat noem je de LOCATION MANAGER. En daarvoor is die brandweerauto. Die is van Peter, en Peter is onze Location Manager. Hij moet zorgen voor een plek waar de make up en kleding kan plaatsvinden, zorgen dat de politie en de gemeente weet dat we aan het filmen zijn, dat de buurt weet dat we aan het filmen zijn. Ze gooien dan briefjes in de brievenbus bij de omwonenden zodat niemand hoeft te vragen waar het voor is.

De gemeente geeft dan de vergunningen, en het filmen kan beginnen. In de brandweerauto zitten allemaal spullen om de weg af te zetten, banken om aan te eten. (Soms zijn er wel 200 mensen op een filmset, dus ze hebben heel veel banken en tafels in de brandweerauto).

De gelukwensen kregen we van Bridge Entertainment en FMG dmv een heerlijk taart met de poster van de film erop. De tweede, derde en vierde dag filmden we in een school in Amstelveen. Wel 140 kinderfiguranten deden mee. Ze waren ge-wel-dig. Want filmen….. dat is ook vaak wachten. Techniek is vaak de oorzaak. Als je een scène in de zon opneemt, dan moet je dat ook afmaken in de zon. Maar ook omgekeerd: Als je een scène begint in de schaduw, dan moet je de hele scène ook afmaken in de schaduw. De Gaffer Mark en zijn assistent houden de cameraman op de hoogte wanneer er weer een wolk voor de zon gaat. Dit doen ze met een zogenaamd: PANGLAASJE. Noem het maar een hele sterke zonnebril waar je bijna niet doorheen kunt kijken. De telegraaf kwam langs voor een interview, en ook deed SBS Shownieuws het 1e interview met SEM, die het doodeng vond. Maar ik denk dat ze dat snel zal kwijtraken, als ze dit vaker meemaakt. De figuratie moest vaak heen en weer fietsen op het schoolplein en Myrna van Gilst (die ook zelf regie heeft gedaan bij de televisieserie van FLODDER) legt uit hoe ze moeten fietsen, om goed –maar niet overdreven- in beeld te komen. Carry Slee kwam ook natuurlijk kijken, en wat is zij aardig. Ik zie aan haar dat ze geniet van elk moment. Het is ook ontzettend leuk dat nu eindelijk haar boek verfilmd wordt. Iedereen die een handtekening van haar wil, krijgt er direct eentje. De vijfde dag (6 juni) filmen we in Haarlem op twee plekken: Bioscoop PALACE en het basketbalveldje om de hoek. De Palace ligt in een winkel-loopstraat waar je niet met de auto mag komen, dus heeft Peter de locationmanager een plek aangevraagd in de buurt bij de kerk. Precies tussen de Palace en het basketbalveldje in. Terwijl Maria binnen aan het filmen is, worden bij het basketbalveldje allemaal statieven neergezet. Niet voor lampen deze keer, maar voor regenmachines. Kees Aloserij heeft een vrachtwagen vol met slagen en pijpen om regen te kunnen maken. De gemeente geeft dan een sleutel om de grond open te maken (precies zoals de brandweer dat ook doet als er brand in de stad is) en kunnen we gebruik maken van de brandweer aansluiting. In de scène is Jordi erg verdrietig en speelt basketbal. De buurtbewoners stroomden toe, want zo’n groete regenmachine hadden ze nog nooit gezien. (Of kwamen ze voor Jim Bakkum???) Toch maar even met zijn allen op de foto.

Raar hoor…. Regen tijdens zonneschijn… maar die zon….. die zul je straks niet meer zien in de film AFBLIJVEN. De film die in oktober in de bioscoop te zien zal zijn. Tot volgende week. Groeten van Dave Schram.

 

<<