Door: Dave Schram (Filmproducent)
Datum: 2006-06-23

AFBLIJVEN de 2e week


De zesde draaidag van de film “Afblijven”. De eerste week is zeer goed verlopen.
De tweede week kent een aantal zware, en moeilijke scènes. Onder anderen in het politiebureau. Stijn Westenend. Hij is RECHERCHEUR in de film AFBLIJVEN. Maar wie kent hem nog als Jozef Geelman de gemene leraar en zoon van drogist Geelman uit Pietje Bell? Hij ziet er toch veel leuker uit? Ook Stefan de Walle kent bijna iedereen als Kees in de televisieserie FLODDER. Hij is ook rechercheur in AFBLIJVEN, en bijna niemand op de set legt een verband. … ik weet het niet, ik weet het niet… waar ken ik hem nou ook alweer van? Zegt 1 van de kinderhoofdrolspelers!!! (Uit de TV-serie Flodder? Zeg ik…) “Oh…jaaaaaaaa” klinkt het vervolgens. De moeder van Melissa (Loes Wouterson) roept dit niet op. Zij speelde haar briljante scènes in “De drie beste dingen in het leven” van Ger Poppelaars. Maar die film is minder bekend… Ik moet nog altijd denken aan die scène waar Loes een beroemde violist speelt, die net gerold is van al haar geld. Ze zoekt een hotel, en de hotelbaas wil haar geen kamer geven. Het enige wat ze heeft is een ‘roddelblad’ met een foto van haarzelf erin waardoor ze hoopt vertrouwen te winnen bij de hotelbaas. “Ik ben niet zomaar iemand??” (hopend op een kamer…) waarop de hotelbaas een krantenartikel pakt –met een foto van zichzelf- en zegt: “Kijk… dit ben ik…. Ik ben ook niet zomaar iemand…”… “Als we zo gaan beginnen!!!”.

De productie belde me op of het goed is dat we 500 T-shirts laten drukken voor de figuranten met de tekst AFBLIJVEN… Ik realiseerde me niet dat de vraag meer was of de tekst: AFBLIJVEN op de voorkant of de achterkant van het T-shirts moest staan. Immers de grote titel: AFBLIJVEN op de borstkant is voor een meisje toch heel wat anders dan voor een jongen… Opgewekte naïef die ik ben stemde direct in met elke beslissing.

Gijs Scholten (die in bijna alle films van Willem van de Sande Bakhuyzen speelde) is de strenge vader van Melissa. De bijpassende mercedes past uitstekend bij zijn karakter, en zijn ogen…. Tja…. Die spreken boekdelen. Gijs hoeft maar te kijken en je voelt zijn aanwezigheid. Het leuke is dat Gijs speelde in ALLE VOGELS VLIEGEN. De 1e film van Maria Peters. (onee… dat was de film over trouwen met ASTRID JOOSTEN. ) Daarna kwam nog SCHIJNTIJD, en daarna pas ALLE VOGELS VLIEGEN. Gijs zelf zat toen nog op de toneelschool. Maar dat is al bijna 25 jaar geleden…. Ikzelf produceerde mee aan de film, en was al 2 jaar van de filmacademie af.

Mark Bakker, de hoofdbelichter (in Amerika noemen ze de baas van het licht: DE GAFFER) is altijd druk in overleg met Hein Groot. De cameraman die ook DE TASJESDIEF, KRUIMELTJE en PIETJE BELL filmde. (“Weet je wel” zegt hij als hij iets wil duidelijk maken, wat voor hem gesneden koek is, maar wat bij de ander nog niet helemaal duidelijk is.)
Hij woont in België, en logeert speciaal voor AFBLIJVEN in een hotel in Amsterdam.

Carry Slee is opvallend veel bij de opnames aanwezig, en geniet van elk moment. Haar nieuwste boek heeft JIM BAKKUM in ontvangst mogen nemen. En Jim kwam de volgende dag op de set dat hij het een hartstikke leuke dag vond.

Ook kwam de Making Off ploeg onder leiding van Mark vd Tempel langs. Tim Klaase die ook de techniek verzorgd voor FILMSPOT (een andere Shooting Star productie) deed de camera. En ook Michiel Romeyn (bekend van oa de Tv-serie Jiskefet) speelt een heel erg leuke rol. Jordi werkt niet alleen in een wasstraat op zaterdag, maar hij wil in de film nog meer geld verdienen, en gaat Wc’s schoonmaken in een groot kantorencomplex. Het zweet gutst van zijn voorhoofd, dat is helaas niet te zien op de foto hiernaast, maar toch… en praat over ‘het schoonmaken van wc’s” alsof het gaat over zijn allerliefst tante. Thuis heeft Jordi (Matthijs) een heel lief zusje: Priscilla Knetemann die speelde in: VERBORGEN GEBREKEN, en op de casting dag (de 18e maart) uitblonk. Alleen in de ogen van Maria net te jong om in aanmerking te komen voor de hoofdrol.

Wat een talent in Nederland….. Sem (Melissa) en Matthijs (Jordi)! We gaan nog veel van jullie horen…

Tot volgende week. Dave Schram.

 

<<