Door: Dave Schram (Filmproducent)
Datum: 2006-06-26

De 3e week van AFBLIJVEN

11e draaidag
Een belangrijke week voor AFBLIJVEN. Er zijn moeilijk spelscènes en de spanning neemt voor elke draaidag weer toe. Maria bezoekt nog een paar locaties, en is bezig met haar storyboard voor de aankomende week, als plotseling de telefoon gaat…Sem (die de hoofdrol Melissa speelt) heeft zich verstapt op de trap, en komt net van de dokter. De diagnose is een gescheurde achillespees. Ze loopt op krukken en moet zo naar het ziekenhuis om het te laten verbinden. Het doet ongelofelijk veel pijn, maar Sem zelf probeert op vrolijke toon het ongeval wat kleiner te maken dan het is. ‘Ik ben gewoon op de set hoor’… ‘maar kun je lopen?’, Sem: ‘Nou nee, dat niet, maar ik heb krukken…’. Gelukkig hoeft ze de volgende dag alleen maar te zitten, maar op de set zag het er nog erger uit dan ik dacht. Peter Jan Brouwer belde met Simon de Waal, die weer de allerbeste fysiotherapeut kent van Amsterdam, die alle beroemde sporters al op de massagetafel heeft gehad. Hij stelde direct de juiste vragen en het bleek gelukkig geen gescheurde achillespees te zijn, maar een klein scheurtje in een spier. Ze moest direct de krukken wegdoen, en juist haar voet weer gebruiken. Volgende week zijn de dansscènes, en waarschijnlijk is ze dan weer helemaal de oude.

12e draaidag
Het huis van JIM in de film was erg moeilijk. Een kraakpand, waar we ons amper konden bewegen. De slaapkamer was omgebouwd tot DOUCHE, want de DOUCHE zelf was veel te klein om in te filmen. Op de foto zie je hoe Jan Rutgers dit gebouwd heeft. Een kleine handtekening van Jan moet altijd op een locatie zichtbaar zijn. In de keuken hangen allemaal theepotjes met de titel HIGH THEE, en op de wc-deur (beplakt met bakstenen) staat STONE-ED gekrast.

13.
Fleur (gespeeld door Tessa) mocht vandaag als soldaat van het leger des heils aan de slag. De scène is in de film erg spannend, maar daar ga ik natuurlijk nu niet verder over schrijven, dat bekijk je maar in de bioscoop vanaf 4 oktober.Het moeilijke voor Tessa (Fleur) was dat ze dezelfde dag ook nog een moeilijke scène had in een kledingwinkel. Ze krijgt slecht bericht en een traan kan ze niet onderdrukken. Maar voor tranen in film is er een truc. Meta blaast een bepaalde stof in haar ogen via een pijpje (zie foto) waardoor de echte tranen over haar wangen biggelen. Het is alleen heel erg moeilijk om de traan op het juiste moment uit je oog te laten vallen. Gelukkig had ze dit ook al moeten doen in een aflevering van GRIJPSTRA EN DE GIER die volgend jaar wordt uitgezonden. Carry kwam ook weer kijken, en ik zie aan haar dat ze van elk moment geniet. Ik kan dat ook goed begrijpen, want het is natuurlijk heel spannend als je iets bedenkt voor een boek, en het ineens allemaal werkelijkheid wordt. Dat is echt heel bijzonder. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een schrijver zo betrokken was bij het maken van de film. Carry: Dank je wel, wij genieten ook elke dag, dat zal zeker aan de film af te zien zijn.

13e draaidag:
We filmen vandaag in de wasstraat. JIM (niet te verwarren met Jim Bakkum die Toine speelt) - Tommy Venneker – moest telkens nat gespat worden. (Waarom vertel ik natuurlijk niet) maar het was beren koud voor hem. Elke take weer werd de spuit op hem gezet. Vandaar dat de kleedsters hem goed warm hielden met handdoeken en een kamerjas.

Ook Stefan de Walle speelt mee. Een geweldige acteur die iedereen volgens mij wel kent als Kees uit Flodder. (Welke Kees ook alweer?) Nou iedereen heette Kees in Flodder. Niet alleen de Flodders, maar ook de buren, de politieagenten, de burgenmeester, de chauffeur van de burgenmeester… echt iedereen. In Flodder 1 gaat de burgenmeester naar huis Flodder. Daar horen we hem zeggen tegen zijn chauffeur: ‘Ik ben zo terug Kees!’. Dick Maas is een goeie vriend van me, en we hebben wel altijd pret wanneer hij verteld dat het toch niet opvalt. Het verzinnen van namen is altijd een rotklus…. Dus neemt hij thema’s. Bijvoorbeeld in Amsterdammned noemde hij iedereen naar vogels. (Inspecteur Mus, Agent Spreeuw, De familie Meeuwen, John Paauw, Buurman Specht, Mevrouw Ooievaar, Sjaak Reiger, hahaha… Dan hoefde hij daar in ieder geval niet over na te denken….) Ik dwaal af. Maar Stefan de Walle (zie foto) herken je vast wel. Hij speelt geweldig.

De avond is helemaal gereserveerd voor een bespreking met Arne. Arne is de regisseur van de videoclip in de film. Maria heeft nog nooit een videoclip geregisseerd, en wilde dit liever niet zelf doen. Arne heeft er al veel gemaakt (oa veel clips van BRAINPOWER) en gaat dus volgende week hard aan de slag. (Hij zit momenteel in CANNES op het commercialfestival, waar hij twee prijzen heeft gewonnen voor oa de NOKIA commercial, je weet wel, die man die van een wolkenkrabber valt).

14e draaidag:
Het is altijd moeilijk om te plannen met kinderen in een film. Zeker als het gaat om een week waarin er nog veel examens zijn. Ada, Maaike, Gijs en Peter Jan hebben de perfecte planning gemaakt, alleen zullen de zaterdagen en zondagen goed benut moeten worden. We filmen in de wasstraat voor de 2e dag, en nemen een heel erg moeilijke scène op. Het is de scène die ook is opgenomen bij de 2e castingdag, en het is raar om te zien dat de scène die je alleen maar kent van een kleine castingruimte, nu ineens op de plek ziet waar het zich straks in de film zal afspelen. Jordi (Hoofdrolspeler Matthijs) werkt in de film op zaterdag in een wasstraat, en Melissa moet zich in allerlei bochten wringen.

Tot volgende week, want ook dan gaat het weer heel druk worden...

 

<<