Door: Dave Schram (Filmproducent)
Datum: 2006-07-03

WEEKBOEK 4e draaiweek van AFBLIJVEN

Neeeee, niet lezen… Nee doe het nou niet. of toch? Ja dat hangt er vanaf wie dit leest. Ben je een fan van Carry Slee of Maria Peters, dan zou ik verder lezen. En helemaal als je een fan bent van hoofdrolspelers Sem Veeger, Julian Ubbergen, Jim Bakkum, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Tessa Schram, Melody Klaver en Tommie Venneker.

25 juni 2007: Ziekenhuis HOORN:
Hoorn is een prachtige stad, waar Art Director JAN RUTGERS woont. Jan kan alles. Heeft aan bijna alle Nederlandse speelfilms meegewerkt. Voor de film DOWN van Dick Maas bouwde hij zelfs een complete LIFT van 6 verdiepingen. Ja het werkte ook nog eens allemaal… Thuis is alles van staal, en zijn zoontje heet TARZAN. Hij begon op een filmset als behanger…. Jaren geleden. Ze belde hem, en ze vroegen of hij kon behangen voor een Tv-commercial. (Opdrachtgever: “Heb je dat wel eens gedaan”: “Ja natuurlijk….” Nou Jan had NOG NOOIT een muur behangen hoor, onze Jan.…. Snel bij de praxis allemaal spullen gekocht. Stijfsel, een behangtafel, etc, etc.) Shit… het ziet er wel nieuw uit allemaal…. Dus een overal besmeurd, een behangtafel ingesmeerd met stijfsel… En als echte ervaren behangers verscheen Jan op de set.) Ik ben gek op Jan, vooral omdat ik aan de stand van zijn ogen kan zien of alles onder controle is. (Meestal alles goed natuurlijk…) In hoorn hebben we Met PIETJE BELL 2 ook gefilmd in de gevangenis. Nooit zal ik vergeten toen de Make-up wagen uit LUXEMBURG van 18 meter lang niet over het bruggetje kon… Hollywood? Los Angeles? Uh… nee HOORN…! Alles is goed gekomen.

Zware scènes in het ziekenhuis voor Matthijs en Sem. Voor Sem moeilijk omdat ze stil moest liggen (haar aanstekelijke soms ook proestende lach steekt regelmatig onverwacht de kop op) en écht niet mocht lachen, maar vooral voor Matthijs (en nu moet ik oppassen dat ik niet te veel het verhaal verklap) die zijn moeilijkste spel scène had. Gelukkig was de figuratie (Ramon, Arjen, vrouw en kinderen) perfect. De ontlading komt altijd tijdens de lunch. Even lekker eten en even wedden: Weet je dat jullie rector ELKERBOUT in het Parool stond? ‘Neeee dat geloof ik niet.’zegt Sem. (zie foto met reactie) Quinten doet ondertussen voor hoe Willem Alexander een ijsje eet. (zie foto)

VIEWFINDER
Cameraman Hein Groot werkt altijd met een viewfinder met C-mount. het is een bijzonder (best klein) apparaat. Het is een soort filmcamera, zonder film. Je kunt er doorheen kijken en zien wat een camera ziet. Alleen dan zit er geen film in. Je kunt er filmlenzen in zetten (dus elke lens die je wilt), en je kunt dan direct zien wat de echte filmcamera dan ziet. We filmen op een MOVIECAM. Een camera die in lengte wel 1 meter is. Als je een lens wilt kiezen, is dat met de echte camera best een klus. Maar met deze viewfinder, is dat natuurlijk veel eenvoudiger.

VOETBAL:
De opnames moesten even (ik zeg even) worden afgebroken voor een partijtje voetbal. (Nederland Portugal was het… geloof ik.) Voetbal moet mensen samenbrengen… gonst het nog door mijn hoofd als ik naar de herhalingsbeelden kijk van voetballers die met elkaar op de vuist gingen… Zo zie je maar: voetbal brengt echt de mensen bij elkaar… Een lullig spel (22 mannen, rennend achter een bal aan) verheffen tot de essentie van de samenleving. Bestaat de site:
www.wanneerstopthetgekletsovervoetbalnoueens.nl al? Ik was blij dat ze waren uitgeschakeld…. (riep ik braaf, maar stiekem hoopte ik toch op een overwinning…) Immers wat moest ik zeggen tegen Marco van Basten? (komende week filmen we voor AFBLIJVEN twee dagen bij de buren van Marco….) De geluidsman moest even de opnames stoppen toen een Audi V8 (met Marco erin) de straat in kwam rijden. Volgens mij weet Marco wat het is om langdurig échte maxima te zijn. Vrolijk groetend reed hij onze filmcrew voorbij. De statieven mochten geen krasjes maken in de mooie vloer van het huis, dus werden er onder alle statieven tennisballen gedaan. (zie foto)

DISCO:
Op 27 juni waren de opnames in DE LEXION. 150 figuranten (nou ik mag best zeggen: ervaren dansers) zijn naar de LEXION gekomen om mee te spelen. De dag begon met een telefonisch interview met Quinten (2 jaar geleden Pietje Bell) die ook even op de set was van AFBLIJVEN. Wat hij leuke spellen vond was de vraag (Het gaat over een boek voor BUITEN SPELEN) En terwijl Sem meeluistert zegt Quinten: Star Wars op de Nintendo, en James Bond op de Playstation… uh… en Nickelodeon kijken… Monique van Schendele (MVSP) die al bijna 15 jaar al onze perszaken doet wist hier niks van (Ik was dit vergeten door te geven). Nieuwsgierig kijkt Monique wie Quinten nou aan de telefoon heeft…. Alles is goed gekomen en snel naar binnen waar 150 figuranten worden toegesproken door de opnameleider.

Olivier Tuinier (‘Het Zakmes’ en ‘De Tasjesdief’)is de beroemde plaatjesdraaier, die de disco voorziet van muziek. Met de steadycam (een apparaat aan het lichaam van de cameraman vast) kun je vloeiende bewegingen maken zonder schokken. Als je een camera op een steadycam zet, en je rent de trap op, is het net of de camera prachtig zwevend naar boven gaat. (Op de foto zie je steadycam operator Joost van Poppel aan het werkt.) Hij loopt door de discogangers heen.

Dave Schram 3 juli. 

<<